Dit is afhankelijk van het type installatie dat u heeft en in welk gebied uw zwembad geïnstalleerd is.
· Passieve overwintering of volledige stopzetting van het zwembad dient te worden overwogen in gebieden waar het vaak vriest en uw filterinstallatie niet vorstvrij staat.
· Actieve overwintering of het vertragen van de werking van het zwembad zal worden gekozen als uw filterinstallatie vorstvrij staat.
Voordat u begint met aanpassingen te maken raden wij aan alles te fotograferen. Dat scheelt veel werk en problemen bij het opnieuw opstarten. Fotografeer de stand van kranen, plaatsing van de elektroden en instellingen.
1. Heeft u een lamellen afdekking? Rol deze dan in stukken op en spuit deze goed schoon. Verwijder vooral het vuil en mos waar de lamellen scharnieren op elkaar.
2. Haal vuil / bladeren uit het zwembad en de skimmer-mandjes.
3. Spoel de filter even goed door.
4. Controleer de waterkwaliteit en breng deze eventueel op peil.
5. Sommige gebruikers kiezen ervoor het lamellendeck dicht te maken en dit ook nog af te dekken met een zeil. (let op: dit kan tot gevolg hebben dat er schuurplekken op de lamellen komen)
6. Wilt u alleen het lamellendeck sluiten en geen zeil plaatsen kunnen er rondom de lamellen schuimdichtingen worden geplaatst zodat de lamellen goed sluiten tegen de zwembadrand.
7. Heeft u een warmtepomp en/of solar-verwarming? Maak de bypass dicht en Koppel deze af om het water in de pomp en buizen te verwijderen. Het beste met een waterzuiger leeg zuigen of blazen. Een warmtepomp heeft vaker een aftapdop of deze gewoon schuinhoudend, zo dat deze leeg kan lopen. Maak tevens de koelribben goed schoon met hoge druk en plaats de beschermhoes over de warmtepomp.
8. Koppelingen van de warmtepomp weer een slag vastzetten, zodat er geen ongedierte in de buizen of in de warmtepomp kunnen kruipen.
9. Doe minstens 1 Liter anti-alg in het zwembad of pas deze aan via de gebruiksaanwijzing op m³.
10. Heeft u geen lamellendeck maar een winterzeil helpt het om 1 of 2 grote ballen onder het zeil te plaatsen. Dan loopt regenwater sneller weg.
11. Haal grote hoeveel heden sneeuw regelmatig van de lamellen of afdekzeil af.
12. Controleer regelmatig de overloop van het zwembad en controleer ook regelmatig de skimmers op nieuw vuil en verstoppingen. Heeft u een waterbehandeling? Ook deze moet uitgeschakeld en /of beveiligd worden tegen vorst.
Bij een chloorregeling: Schakel het elektro apparatuur waterbehandeling uit.
1. Sluit de bypass en maak deze leeg, verwijder het water uit de buizen en/of analysekamers. (deze kunnen stuk vriezen als gevuld met stilstaand water.)
2. Haal de elektroden uit de bevestiging en plaats deze in de daarvoor bestemde doppen in een laagje water. (let op: Deze elektroden mogen NIET droog staan en ook niet bevriezen).
3. Zijn er afsluit doppen bijgeleverd voor de elektroden gaten te dichten, kunnen deze geplaatst worden en de bypass weer geopend worden. Het water stroomt dan door de bypass en kan zo niet bevriezen.
4. Doe ook de flesjes of zakjes met kalibratie vloeistof vorstvrij veilig stellen.
5. pH of zuur vloeistof vaten ook afdekken en beschermen tegen vorst.
6. Mocht er nog onderhoudsvloeistof of poeder staan b.v. anti-alg, pH- , test strips of anders? Vorstvrij en droog opslaan.
7. De pomp zo instellen dat deze op een lage snelheid door werkt.
8. Heeft u een vorstbeveiliging? Stel deze dan in boven de NUL-graden aan slaan. B.v. 2 graden boven 0. Controleer deze op werking door eventueel een ijsblokje tegen de sensor/voeler te houden.
9. Vertrouwen is goed. Controle beter. Controleer dus regelmatig bij vorst of alles na behoren werkt!
Bij een Zoute regeling: Schakel, waterbehandeling, elektro apparatuur uit.
1. Sluit de bypass en maak deze leeg, verwijder het water uit de buizen en/of analysekamers. (deze kunnen stuk vriezen als gevuld met stilstaand water.)
2. Haal de elektroden uit de bevestiging en plaats deze in de daarvoor bestemde doppen in een laagje water. (let op: Deze elektroden mogen NIET droog staan en ook niet bevriezen).
3. Zijn er afsluit doppen bijgeleverd voor de elektroden kunnen deze geplaatst worden en de bypass weer geopend worden. Het water stroomt dan door de bypass en kan zo niet bevriezen.
4. Doe ook de flesjes of zakjes met kalibratie vloeistof vorstvrij veilig stellen, vloeistof vaten ook afdekken en beschermen tegen vorst.
5. Mocht er nog onderhoudsvloeistof of poeder staan b.v. anti-alg, pH- test strips of anders? Vorstvrij en droog opslaan.
6. Mocht de zoutelektrolyse kamer in een bypass zijn verwerkt is dit ook een mooie kans om deze schoon te maken. Is dit niet het geval zal het water gewoon door de zoutelektrolyse stromen.
7. Neem als leidraad: stil staand water bevriest.. voorkom dit dus.
Ø Heeft u een UV Antibacteriële lamp?
Deze mag aan blijven, maar is zonde van de stroomkosten.
Ø Lamellen afdekking opbouw en wilt u hem op de rol laten?
Dek ook deze af met een zeil. Iedere bescherming helpt.
*****Standaard benodigdheden voor een zwembad*******
pH minus poeder pH plus poeder
TA+ Alkaliteit Chloorshock 55G
Anti alg Floc vloeibaar vlokmiddel
vuilblokker lamellen Strippen Test Set
Vorstbeveiliging.
Heeft u een vorst beveiliging op uw zwembad pomp in gebouwd of een externe vorst beveiliging?
Een vorstbeveiliging ingebouwd in de zwembadpomp heeft een interne meting van de watertemperatuur. Staat de pomp in een verwarmde omgeving? Dan kan dit tot foute meetresultaten leiden. Controleer dit dus naar werking.
Heeft u een externe vorst beveiliging die toegevoegd is aan een normale pomp. Deze vorst beveiliging werkt met een sensor/ voeler die meestal aan een draad of kabel uit het toestel komt.
Deze sensor is het beste naar buiten gebracht zodat de buiten temperatuur ook gemeten wordt. Men kan deze vorstbeveiliging simpel op werking testen door het uiteinde van de sensor in ijswater te houden of met een ijsblokje af te koelen.
Instellen van alle vorstbeveiligers is het beste boven de 0 graden. Dus op + 2 of + 3 graden.
Voor alle apparatuur die automatisch werken geldt. Vertrouwen is prima, maar controle bijna verplicht. Ook elektronica kan weigeren of disfunctioneren en de schade kan dan best aanzienlijk zijn. Garanties dekken wel de apparatuur wat stuk is, maar nooit de volgschade.
Controleer dus regelmatig op werking!
Analoge vorst beveiliging
Digitale vorst beveiliging.