ORP -RX


ORP -RX

Wat is ORP of redox voor mijn zwembad?

De term redox is een samentrekking van de begrippen reductie en oxidatie, en ORP is de engelstalige afkorting van ‘oxidation reduction potential’. Redox staat voor de zuiverheid van water en het vermogen (of potentiaal) om vuil af te breken.

Wat doet het voor mijn zwembad?

De redox-waarde geeft dus aan hoe proper het water is. Hoe hoger de redox-waarde, hoe minder virussen, schimmels en bacteriën er in kunnen overleven. De redox-waarde wordt gemeten in millivolt (mV). Het is een indirecte maat voor de concentratie vrij chloor.

Opgelet! De correlatie tussen redox en vrije chloor is afhankelijk van de kwaliteit van het water. Bijgevolg is het aan te raden de vrije chloor regelmatig te controleren in mg/l met een fotometer!

Hoe meet ik ORP- of redox-waarde van mijn zwembad?

De redoxwaarde wordt gemeten door een redox-sensor, deze sensor meet het oxiderend vermogen van water. De redoxwaarde geeft ook een indicatie van het opgeloste zuurstofniveau in het water weer. Zwaar vervuild water bevat minder opgeloste zuurstof, omdat organische vervuiling eenmaal zuurstof consumeert. Dit heeft als gevolg dat het redoxpotentiaal van vervuild water lager zal zijn dan dat van proper water. De ORP- en pH-waarde kan gemeten worden met een tester of een fotometer.

Wat is de ideale ORP- of redox-waarde voor mijn zwembad?

Er is voldoende vrij actief chloor aanwezig in je zwemwater bij een redoxwaarde tussen 600 en 800 mV, mits de pH zich tussen 7,0 en 7,6 bevindt!

Wat doe ik als de ORP- of redox-waarde te laag is ?

ORP/redox-waarde verhogen

Als deze te laag is moet chloor bijgevoegd worden tot de gewenste waarde wordt bereikt.

Wat doe ik als de ORP- of redox-waarde te hoog is?

ORP/redox-waarde verlagen

Wanneer deze te hoog is moet je het chloorgehalte verlagen in het zwembad, of gewoon wachten tot de gewenste waarde is behaald. Chloor wordt automatisch afgebroken bij de werking ervan en door zonlicht