TAC


TAC

Wat is alkaliniteit?

Een goede alkaliniteit van het zwembadwater zorgt voor een stabiele pH waarde.

De alkaliniteit (TAC) of carbonaathardheid, geeft de concentratie carbonaten en bicarbonaten in het water aan. 

De TAC wordt aangegeven in Franse graden of mg/l CACO3, waarbij 1 Franse graad = 10mg/l CACO3.

De carbonaten beschermen de pH waarde in het zwembad door grote schommelingen op te vangen. Zo kan de pH waarde ineens sterk dalen door weersinvloeden of het gebruik van teveel chemicaliën. Het is belangrijk om de alkaliniteit regelmatig te meten met een tester.
Een goede alkaliniteit in het zwembad houdt de pH waarde stabiel en een goede pH waarde zorgt voor een goede waterbalans.

De alkaliniteit  van je zwembadwater, mag schommelen tussen de 100 en 150 mg/l.  Meet de alkaliniteit regelmatig en voeg indien nodig Alca-plus toe.

Een TAC waarde is zelden tot nooit te hoog. Indien toch boven de 150 mg/l, verlaagt dit zichzelf wel, enkel aan door het gebruik van het zwembad.
Toedienen van TAC- is dan ook overbodig.

 

Waarom is alkaliniteit zo belangrijk?

De alkaliteit (TA) is het steunpunt van je zwembadwater. Het houdt de pH in stand, en de pH zorgt er op zijn beurt weer voor dat desinfectiemiddelen zoals chloor goed hun werk kunnen doen. Het begint dus allemaal bij de TA. Dit kun je vergelijken met de bouw van een huis. Hierin is de alkaliniteit de fundering, de pH zijn de muren en chloor is het dak. Zonder fundering (TAC) kunnen de muren (pH) niet gebouwd worden, en zonder muren geen dak (chloor). Dit is dan ook altijd de volgorde waarin je het zwembadwater moet testen en bijsturen.Het is vooral belangrijk om de TAC waarde in de gaten te houden bij sterke weersinvloeden of bij gebruik van (te) veel chemicaliën. Dit zijn oorzaken van schommelingen in de pH waarde, en de alkaliniteit kan deze schommelingen opvangen.

 

Alkaliniteit meten.

Het meten van de alkaliniteit in je zwembad doe je met een goede tester. Niet iedere zwembadtester meet ook de TAC waarde. Let er dus op dat je wel een tester in bezit moet hebben die, naast de pH waarde en de waarde van het desinfectiemiddel (chloor) in het zwembadwater, ook geschikt is om de alkaliniteit  te meten. Wij bieden u de Insta-test 6 aan.

Zorg altijd dat de TAC waarde op orde is, voordat je begint met het meten en bijstellen van de pH waarde. Een goede TAC waarde ligt tussen de 100 en 150 mg/l. We raden aan regelmatig te testen; minimaal 1x per week. 

 

Alkaliniteit verhogen.

Heb je de TAC waarde gemeten, en komt deze uit onder de 100 mg/l? Dan is het de hoogste tijd om de alkaliniteit  van je zwembadwater te verhogen met Alcaplus granulaat.   Nogmaals, doe dit vóórdat je pH+, pH- of een desinfectiemiddel toevoegt.

 

Hoeveel en hoe toevoegen?

180 gram Alcaplus, verhoogt de TAC in 10 m³ water, met 10 mg/l (1 Franse graad).
Voor een zwembad van 8 x 4 x 1.5 m, met een inhoud van 48 m³ water, heb je dus 180 x 4.8= 864 gram nodig, om het carbonaatgehalte met 10 mg/l te verhogen.

Na zeer zware regenval, of na een kletsnatte winter, kan de TAC waarde dalen tot amper 40 mg/l.  Dan zou je voor bovenstaande voorbeeld, om aan een minimumwaarde van 100 m/l te geraken, 864 gr x 6 = 5184 gram moeten toevoegen.
Dit is te veel om in één keer te doen.  Verhoog maximum in stappen van 20 mg/l.
Verspreid dit dan over meerdere behandelingen met tussenpauzes van ong. 4 uur. Voeg het poeder toe door het eerst goed op te laten lossen in een emmer warm- of zwembadwater, en verspreid het vervolgens gelijkmatig over het zwembadwater.

Test telkens weer de TAC waarde, alvorens een nieuwe dosering toe te voegen.
Door Alca-plus toe te voegen, verhoog je ook meestal de pH.  De meeste baden met een te lage pH, hebben ook meestal een te lage TAC waarde.  Door de TAC op peil te houden, vermijd je dan ook vaak het gebruik van pH plus.